#Inclusionpossible, integration, migration and diversity

Migration, integration and inclusion stepped into my life 2005 when I started my first job as a Finnish as a second language teacher in Salo. That was the time I opened my eyes to see migration. I always wished to have experience of living abroad and 2012 we moved to China. My years in China, Taiwan, UK and Sweden have had a deep impact on me as a person and also as a professional.

For me since the very beginning of my career as a Finnish language teacher, the deeper integration felt always as a target more than just learning the language. I had many private students who had been living and working for years in Finland without ever learning Finnish. I saw many people crack the code of employment with minimal language skills whilst those who mastered the language, got never a chance to show their capabilities in work.

More thoughts about this matter:

Onnistunut kotoutuminen vaatii termien tueksi tekoja, Helsingin Sanomat 20.8.2021, mielipidekirjoitus yhdessä Marina Mgvdeladzen ja Kamilla Sultanovan kanssa. English version can be read here.

Am I an expat or an immigrant? Linkedin May 20th 2021
My 10th year abroad has just started and InterNations have published their 2021 report, nailing all the places I used to live as well: China, Taiwan, The United Kingdom and Sweden. As my home country and the current country of residence Sweden ranked terribly overall, I decided to take a closer look at the report and thus add one narrative to the research.

Strategiasta toimintaan. Paras polku työhön. Linkedin February 2nd 2020
Olen koulutukseltani suomen kielen opettaja. Silti olen aina ollut sitä mieltä, että kotoutumiskoulutuksen tärkein mittari on sen vaikuttavuus työllistymiseen. Pelkkä kieli ei kotouta ketään. Kieli on väline, mutta yhteiskunta ei pyöri sillä, että kaikki puhuvat täydellistä suomea. Työ on yhtä tärkeä ellei tärkeämpi avain kotoutumiseen kuin kieli. Edelleen pidän valtavana resurssin hukkana laittaa aikuisten, työkykyisten ihmisten elämää ikään kuin holdiin siksi ajaksi, että opitaan kieli.

Det är viktigt att kunna få integreras på svenska Arffman blog post May 28th 2021
I framtiden, för ett verkligt inkluderande samhälle, behöver invånare som pratar främmande språk lära sig tillräckligt bra svenska för att kunna jobba som statliga tjänstemän. Jag vet att det finns god vilja att fixa den här saken och jag har en känsla att den nästa god praxisen hittas hos Arffmans svenskspråkiga team.

Työni on 17-vuotias nuori neito Linkedin March 20th 2021
Asioista, joita voi ratkaista raivolla ja vihalla tai antaa hyvän synnyttää lisää hyvää. En minä olisi Pelon maantiedettä lavalle saanut ilman niitä vahvoja naisia, joiden kanssa raahasimme multaa ja kiviä lavasteiksi ja jotka olivat läsnä ja auki joka hetki.

Tee työtä niin että tuntuu Linkedin November 28th 2020
Eilen julkaisin somessa kuvan itsestäni kyyneleet silmissä, sillä siihen viikkoni päättyi. Koko viikko täynnä latausta ja huonoja yöunia päättyi hetkeen, jolloin kaikki vain tuli ulos. Täydellinen katharsis, jota seurasi ystävien ja tiimiläisten valtava aalto lohtua ja voimaa. Samalla kaikki tiesivät, että jos jokin olisi todella huonosti, en julkaisisi kuvaa tuskastani. Tämä on niin ihmisten yksityiselämässä kuin organisaatiossa vaarallinen tila: kun kritiikki hiljenee ja tunteet kuolevat, ovat asiat jo todella huonosti.

Immigrants and entrepreneurs or immigrant entrepreneurs? Lamk Well-being blog 23rd of September 2019
Immigrant entrepreneurs can play a vital role in the Finnish economy, if the Finnish employment ecosystem is ready to give an equal chance to immigrants and if Finland is ready to stop the unwanted brain-drain that undermines Finland’s R&D capabilities (Zafar 2018). Finland’s percentage of immigrants is still one of the lowest across the EU. Diversity is too often seen more as a threat than an opportunity and the unemployment rate of immigrants remains too high. This provides a reason why immigration and entrepreneurship are two factors that should be brought together and why more co-operation and funding for this matter is vitally needed. Change doesn’t happen without change management.

Entrepreneurship Networks in Finland, Lamk Well-being blog 7th of October 2019, co-author Anita Hartikainen
We agreed that besides our daily work, we need data and stories to bring up immigrant entrepreneurs in Finland and their impact to Finnish economy and to encourage newcomers to establish their own businesses. Entrepreneurship, light entrepreneurship, cooperatives and social entrepreneurship should be considered an equal and attractive way to get employed. Problems of finding job in Finland can cause a job seeker to consider self-employment. Entrepreneurship should also be considered something that many immigrants would prefer if enough information and support is provided.

Making Finland attractive, Lamk Well-being blog 5th of November 2019, interview of Dr. Afnan Zafar
On the other end Finland struggles in retaining these university graduates that have already integrated to the country. Zafar points out the importance of small and medium -sized companies and start-ups to country’s GDP (Schaper et al 2014, Eurostat 2015, Zafar & Ahola 2019b). SMEs and start-ups may play a vital role for integration. Entrepreneurship can also be an option to retain the talent but the language barrier between studying in English and establishing a company in Finnish needs to be tackled.

Opiskelemaan pääsy ja työllistyminen haastavat ulkomaiset korkeakouluopiskelijat – muut maat keräävät osaajat Lamk Pub November 15th 2019, co-authors Marja Ahola and Afnan Zafar
Koska työvoimavajeesta huolimatta työ ja osaaja eivät aina kohtaa, monelle korkeakoulutetulle yrittäjyys on tapa hyödyntää omaa osaamista ja palvella suomalaista yhteiskuntaa. Suomessa koulutuksen saaneet ovat yleensä kiitollisia saamastaan koulutuksesta ja monet haluavat jäädä, jos se on mahdollista.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: